Du är här:   Startsida / Företaget / Aktuellt / Nyhet Modellsökning

Aktuellt

Timmerhuskvarter till Kuusamos centrum

03maj

Stadsplaneringsavdelningen i Kuusamo stad som föregångare

Kuusamo Hirsitalot levererar fem parhus med stockstomme till Toranginmäki i Kuusamos centrum, där Kuusamo stad har planerat ett helt timmerhuskvarter. Byggningsarbeten började på hösten 2011 och det första parhuset blev färdigt inom fyra månader!

Husen är så ekologiska att de representerar toppklass. Stommens material är lamellstock på 230 mm, den andas och består av ett ämne. Som isoleringsmaterial har använts Ekoull-träfiberisolering och som vindskyddsmaterial har använts ekopapper. Intresset för centrumstockhusen har varit stort och kunderna har varit positivt överraskade över att de uppskattade timmerbyggnaderna är så förmånliga.

Ytterligare en lockande egenskap är att byggnadernas uppvärmningskostnader är extraförmånliga. Husen är en del av fjärrvärmenätet av Kuusamon Energia- ja Vesiosuuskunta, som erbjuder den förmånligaste fjärrvärme-energin i Finland. Den huvudsakliga energikällan i Kuusamos fjärrvärme är produktionens biprodukter av det lokala företaget Pölkky Oy. Biprodukterna är bark och flis. Även några flitiga Kuusamo-besökare har varit intresserade av byggnaderna - man kan ju köra till Ruka på endast 20 minuter!

Parhusen byggs av det lokala byggföretaget Rakennus Top Oy, som är en specialist i stockbygge. Lägenheterna säljs av AFM Saaga.