Du är här:   Startsida / Företaget / Aktuellt / Nyhet Modellsökning

Aktuellt

I Kuusamo byggs ett daghem av timmer

17maj

Kuusamo Timmerhus kommer att leverera daghemsbyggnaden av timmer som ska byggas i Kuusamo.

Kuusamo Timmerhus kommer att leverera daghemsbyggnaden av timmer som ska byggas i Kuusamo. Byggnadsprojektets huvudentreprenör är Sikla Oy och objektet är planerat av arkitektbyrån Saika Design Oy.

Timmerdaghemmets arkitektur förenar ett modernt utseende med traditioner och skapar ett hemtrevligt utrymme som är anpassat för barnens storlek. Daghemmet på 680 v-m2 som byggs i Kuusamo centrum byggs av 230 mm tjockt lamelltimmer med smala spalter med hjälp av progressiv spaltisoleringsteknik. Byggnadens form passar bra in bland de omringande husen med sadeltak. Den planerade färgsättningen för byggnadens utsida är en mörkgrå huvudfärg som piggas upp av färggranna tak och bursprång. I de inre utrymmena låter man timmerväggen synas, men färgsätter mellanväggarna av trädstammar och de fasta inventarierna. Varje avdelning får sin egen fräscha temafärg.

Den L-formade byggnaden avgränsar en innegård som fortsätter ut i en lek- och utflyktsgård. Daghemmet och dess gård är inspirerat av naturen: på gården finns bl.a. planteringslådor, bärbuskar och en kåta. Dessutom omges gården av ”Nallerundan”, en äventyrsstig som slingrar sig mellan träden.

Timmer passar bra som byggnadsmaterial i offentliga utrymmen, såsom daghem, skolor eller servicehus för äldre. Användning av trä i byggnader minskar stress och förbättrar humöret. Timmerbyggnader har en behaglig akustik, när ljudstyrkan inte stiger blir det även en lugnare stämning.
Byggnaden är ekologisk och en så kallad närprodukt, eftersom virket och bearbetningen av timmerstockarna sker bara några kilometer från själva bygget!